Wandbeplating
De wandbeplating bepaalt de uitstraling van een bedrijfsgebouw. De kenmerken en eigenschappen verschillen per type plaat. Bucon Borne B.V. kan voor u alle soorten beplatingen leveren en monteren.
Binnendoosconstructies
Binnendoosconstructies zijn specifiek ontworpen voor de toepassing in gevelconstructies. Binnendoossystemen zijn zelfdragend doch maken geen onderdeel uit van de draagconstructie.
Binnendoossystemen bestaan uit een binnenblad opgebouwd uit horizontaal (in uitzonderingsgevallen verticaal) gemonteerde binnendozen en een buitenblad van geprofileerde buitenplaten.
De horizontaal gemonteerde binnendozen overspannen de afstand spant/spant (meestal ca. 5,0 m) en dragen de belastingen op de gevelconstructie over op de betreffende kolommen. De binnendozen vormen tevens een nagenoeg vlakke binnenafwerking en de drager voor de isolatie die in en/of vóór de dozen wordt aangebracht.
De buitenbeplating kan direct aan de binnendozen worden bevestigd. Men verkrijgt dan een verticaal gemonteerde buitenbeplating (bij horizontaal gemonteerde binnendozen). De buitenbeplating kan o.a. van het type trapezium, golf- of plankprofiel zijn.
De buitenbeplating kan ook via een intermediair in de vorm van tussenprofielen zoals omega- of Z-profielen aan de binnendozen worden bevestigd. Men verkrijgt dan een horizontaal gemonteerde buitenbeplating (bij horizontaal gemonteerde binnendozen). De buitenbeplating kan van uiteenlopende profileringen zijn voorzien.
Door de steeds toenemende technische en esthetische eisen en door het steeds grotere toepassingsgebied van binnendoosconstructies komen er steeds meer variaties op deze opbouw. De belangrijkste in dit kader is die, waarbij de isolatie zich niet alleen in de binnendozen bevindt, maar ook tussen deze dozen en de buitenbeplating. Deze isolatie loopt ongecomprimeerd door tussen binnendozen en buitenbeplating resp. verticale profielen en verhoogt daarmee de isolerende werking van het systeem in sterke mate.
Toe te passen materialen
In binnendoosconstructies worden standaard de volgende materialen toegepast:
- sendzimirverzinkte stalen binnendozen. Deze kunnen standaard aan de interieurzijde zijn voorzien van een interieurcoating;
- plaatvormige isolatie. Dikwijls is dit steen- of glaswol, maar bijvoorbeeld ook EPS is mogelijk;
- sendzimirverzinkte stalen buitenbeplating of aluminium buitenbeplating. Sendzimirverzinkt materiaal, dat bloot staat aan buitencondities dient aan de betreffende zijde altijd van een duurzame coating te zijn voorzien;
- primaire bevestigingsmiddelen
– de binnendozen worden op de achterconstructie bevestigd middels schroeven of schietnagels;
-de buitenbeplating, en eventuele profielen worden met zelftappende of zelfborende (afstand)- schroeven op de achterliggende constructie bevestigd; - secundaire bevestigingsmiddelen
– afhankelijk van de toepassing en eisen kunnen de binnendozen onderling worden gekoppeld met zelftappende of zelfborende/snijdende schroeven;
– afhankelijk van de toepassing en eisen kunnen de buitenplaten onderling worden gekoppeld met zelftappende of zelfborende/snijdende schroeven dan wel met blindklinknagels; - afdichtingsmaterialen
– afhankelijk van de toepassing en eisen kunnen tussen de binnendozen onderling en tussen de dozen en achterconstructie aanvullende afdichtingsmaterialen nodig zijn in de vorm van bijv. (compressie)band of kit;
– afhankelijk van de toepassing en eisen kunnen tussen binnendozen en buitenbeplating dampremmende foliën dan wel waterkerende, dampdoorlatende foliën noodzakelijk zijn;
– afhankelijk van de toepassing en eisen kunnen tussen binnendozen en buitenbeplating resp. zetwerk vulstroken (fillers) noodzakelijk zijn om luchtstromingen te beperken/blokkeren; - zetwerk. Zetwerk wordt gewoonlijk gemaakt uit vlakke plaat van 0,7 mm.
Opmerking:
Het gebruik van gespoten PUR moet tot een minimum worden beperkt. Indien mogelijk dient t.b.v. isolatie gekozen te worden voor passende isolatiestroken. T.b.v. het maken van afdichtingen is gespoten PUR ongeschikt.
Toepassingsgebied systeem
Binnendoosconstructies kennen een enorm breed toepassingsgebied: van eenvoudige hal tot museum, van een laag gebouw tot hoge silo en van opslagloods tot ‘hightech’ productiefaciliteit.
Bij eenvoudige (vooral bouwfysisch en esthetisch gezien) toepassingen zullen er weinig aanvullende voorzieningen aan het systeem noodzakelijk zijn. Bij ‘hoogwaardige’ toepassingen zijn ze wel noodzakelijk. Dan moet gedacht worden aan doorlopende, ongecomprimeerde isolatie tussen binnendozen en buitenbeplating resp. tussenprofielen, aan afdichtingsbanden in de voegen tussen de dozen en aan waterkerende, dampdoorlatende folie direct achter de buitenbeplating.
Binnendoosconstructies lenen zich hierdoor bijzonder goed voor de volgende toepassingen en situaties:
- opslaghallen van uiteenlopende goederen met uiteenlopende binnencondities, in alle vormen en maten;
- productiefaciliteiten voor uiteenlopende productieprocessen met uiteenlopende binnencondities, in alle vormen en maten;
- winkels, garages, (auto)showrooms, sportaccommodaties etc. etc.
Binnendoosconstructies lenen zich hierdoor minder goed, of zijn zelfs ongeschikt, voor de volgende toepassingen en situaties:
- gebouwen waaraan zeer hoge esthetische eisen worden gesteld;
- koel- en vrieshuizen;
- bij geëiste isolatiewaarden Rc > 4,5 m2K/W;
- gebouwen met een hoge interne relatieve luchtvochtigheid (> 65%).